gototopgototop
Почетна страна
24. април 2019. Štampa

 

 

ПРАВНИ СТАВОВИ ГРАЂАНСКОГ ОДЕЛЕЊА АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У КРАГУЈЕВЦУ

 

 На иницијативу Актива правника при Удружењу стручних радника социјалне заштите Србије, а преко Основног суда у Трстенику утврђени су правни ставови по неким конкретним спорним правним питањима у заједничким предметима судова и центара за социјални рад. Након изјашњавања Основних, Виших и Апелационих судова и сагласности, односно мишљења ОЕБС-а, дошло се до ових правних ставова.

 

Иницијатива о потреби заузимања ставова у домену судске праксе је конципирана још 2016. године, током реализације једног од тадашњих пројеката Удружења.

 

 

pdf-321  Детаљније...

 

 

 

 
22. април 2019. Štampa

 

СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА И СТРУЧНИ СКУП 10. И 11. ЈУНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

  

Организатори стручног скупа, Удружење стручних радника социјалне заштите Србије и Асоцијација ЦСР, дефинисали су коначан датум одржавања стручног скупа који ће вероватно бити посвећен теми: насиље у породици и реаговање актера у заштити жртава.

 

Током трајања саветовања биће организована и редовна, годишња Скупштина Удружења.

 

 

 
16. април 2019. Štampa

        

                                 НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ 2019-2025

                

 

 

pdf-321    Детаљније...

 

 

 

 

 
12. април 2019. Štampa

 

У СТАРОМ ЛЕЦУ САСТАНАК АКТИВА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА

 

  

У оквиру покренутог истраживања о професионалном идентитету социјалних радника, након три одржане Фокус групе одржаће се и четврта и то у Старом Лецу, у Дому за душевно оболела лица "1 октобар".

Фокус група ће се одржати 19. априла 2019. и обухватиће социјалне раднике из установа у Чуругу, Јабуци, Новом Бечеју, "Збрињавању" из Панчева, као и Геронтолошке центре и Домове за старе из Вршца, Панчева, Зрењанина, Бечеја, Кикинде и Мола.

 

 

 

 
4. април 2019. Štampa

 

ФОКУС ГРУПА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА У БЕОГРАДУ

 

  

Актив социјалних радника наставља започето истраживање о професионалном идентитету социјалних радника у социјалној заштити. У Београду ће се 8. априла 2019. одржати фокус групна дискусија која ће обухватити социјалне раднике запослене у оквиру Градског Центра за социјални рад.

 

Ово је трећа по реду Фокус група која ће се одржати, а предвиђено је концептом истраживања да се организује укупно 7 фокус група. 

 

 

 

 
29. март 2019. Štampa

 

СКУПШТИНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

  

Почетком јуна,прецизније у времену одржавања стручног скупа који се планира за 6. и 7. јун 2019. у Врњачкој Бањи биће одржана, редовна, годишња Скупштина Удружења. У сарадњи са Асоцијацијом ЦСР и Комором социјалне заштите биће одржан дводневни стручни скуп.

 

 

 
27. март 2019. Štampa

 

ФОКУС ГРУПА У АЛЕКСИНЦУ

 

  

У склопу истраживања „Професионални идентитет социјалних радника у Србији“, Актив социјалних радника при Удружењу организује фокус групу у Алексинцу 3. априла 2019. Домаћин дискусије која ће бити том приликом покренута је Геронтолошки центар "Јеленац" из Алексинца.

 

Очекује се учешће социјалних радника из Дома у Кулини, Дома за старе у Прокупљу, Дома за старе у Сурдулици, Дома за особе са инвалидитетом у Дољевцу, Геронтолошких центара из Лесковца, Крушевца, Ниша, Матарушке бање и Јагодине и Дома у Трбуњу-Блаце.

 

 

 
25. март 2019. Štampa

 

ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

  У Београду је заседао Управни одбор Удружења и том приликом је разматрао и сумирао резултате прошлогодишњег рада, а разговарало се и о активностима у текућој години. Усвојен је Извештај о финансијском пословању и Извештај о раду за 2018. годину.

На овој седници усвојен је и Програм рада за 2019. а посебно су истицане активности везане за предстојећи САБОР који је изборног карактера, као и обележавање јубилеја - 25 година постојања. Одређен је и датум одржавања редовне Скупштине, крај маја месеца када ће се заједно са Асоцијацијом ЦСР организовати стручни скуп.

Донете су и одлуке о висини чланараине за текућу годину која се није мењала као и претходних година и износиће 14.000 динара по организацији чланици Удружења. Донета је и одлука о висини Републичких награда за појединце за 2019. годину, и они су остали непромењени и износиће:

  • 70.000 динара Прва
  • 50.000 динара Друга и
  • 40.000 динара Трећа Републичка награда.


 

 
19. март 2019. Štampa

 

СЕДНИЦА НАДЗОРНОГ ОДБОРА

 

  Предлог Извештаја о финансијском пословању Удружења за 2018. годину разматран је на састанку Надзорног одбора који је одржан у Београду, дана 18. марта 2019.

Предлог Извештаја о финансијском пословању је прихваћен и као такав упућен Управном одбору и Скупштини Удружења на усвајање.


 

 

 
1. март 2019. Štampa

        

                                                         ОДРЖАН САСТАНАК У ТРСТЕНИКУ

                

 

 

pdf-321    Детаљније...

 

 

 

 
27. фебруар 2019. Štampa

 

 

Представници Саветовалишта на радном састанку у Новом Саду

 

  У простору новосадског Центра за социјални рад, дана 20.02.2019, на 1. радном састанку окупили су се представници саветовалишта. Састанку су присуствовали и представници Републичког и Покрајинског завода за социјалну заштиту и представник нашег Удружења.

 

Наиме, крајем протекле године, покренута је иницијатива од стране пружаоца ове услуге о потреби стандардизације услуге Саветовалишта у области социјалне заштите. То представља снажан допринос професионалаца у дефинисању предлога могућих минималних стандарда у пружању квалитетнијих саветодавно-терапијских услуга појединцима и породицама. Активним учешћем присутних на састанку, практично се отпочело са конкретним пословима иако  предстоје бројне активности, укључујући и активно учешће стручних радника из свих саветовалишта, у процесу даљег креирања предлога минималних стандарда.

 

О планираним исходима, благовремено ћемо извештавати нашу стручну јавност. 

 


 

 

 
21. фебруар 2019. Štampa

 

 

ИСТИЧЕ РОК КОНКУРСА ЗА РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА 2018.

 

Последњи рок за доставу предлога кандидата - појединаца и организација  за доделу Републичких награда за 2018. је 28.фебруар 2019. године. 

 
29. јануар 2019. Štampa

 

 

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2018.

 

У часопису "Актуелности" који је управо достављен свим чланицама Удружења објављен је  КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2018.

Објављивањем текста Конкурса на сајту Удружења почиње да тече рок од 30 дана до када предлоге треба доставити на адресу Удружења.

И то: на електронску адресу Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli и у штампаној форми на: Удружење стручних радника социјалне заштите Србије са назнаком за КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА, Марије Бурсаћ 49 Земун - Београд

 

pdf-321  Текст конкурса

 

 

 

 
14. јануар 2019. Štampa

 

ЧЕТВРТ ВЕКА РАДА УДРУЖЕЊА СТРУЧНИХ РАДНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ СРБИЈЕ

 

У 2019. години, Удружење стручних радника социјалне заштите Србије обележиће 25 година постојања. Давне 1994. године, на Сабору стручних радника запослених у установама и организацијама социјалне заштите, одржаном у Аранђеловцу у хотелу "Извор", основано је Удружење стручних радника социјалне заштите Србије.
 

Прилика је да се подсетимо разлога који су тадашњу стручну јавност усмерили на формирање и данас кровне организације која окупља све установе у систему социјалне заштите: центре за социјални рад, установе за смештај, центре за породични смештај и усвојење, заводе за васпитање деце и омладине, заводе за социјалну заштиту, центар за трговину људима, локалне организације за пружање услуга социјалне заштите и друге пружаоце услуга из цивилног и приватног сектора.
 

До сада је одржано пет САБОРА социјалне заштите ( последњи на Дивчибарама 2015.) до краја ове календарске године биће организован и 6-ти САБОР на којем ће се изабрати нови сазив Скупштине и других органа и тела Удружења.

 

****

ИЗ АРХИВЕ

РАЗЛОЗИ ЗА ОСНИВАЊЕ УДРУЖЕЊА

Укидањем  фондова за социјалну заштиту, чије је функције преузело ново-формирано Министарство за рад, борачка и социјална питања, и ступањем на снагу Закона о социјалној заштити и обезбеђењу социјалне сигурности грађана 1991. године, узроковане су неке негативне последице у односу на развој и унапређење стручног, аналитичко-информативног и научно-истраживачког рада у области социјалне заштите, социјалне политике и, посебно, стручног социјалног рада. Поменутим Законом, укинути су Заводи за проучавање социјалних проблема у Београду, Новом Саду и Приштини, као и могућност да се послови надзора над стручним радом и пружања стручне помоћи радницима и установама социјалне заштите могу поверити Институту за социјалну политику. Када се зна да су те функције деценијама садржавале око 85% укупних послова Института, онда је, одузимањем ових послова, озбиљно доведено у питање његово даље опстајање, и, коначно, довело до његовог тихог гашења. Годинама је фаворизован административно-правни поступак и управни надзор; престало се са неким видовима перманентног стручног усавршавања радника у области социјалне и породично-правне заштите, путем семинара, саветовања и сл. Престао је да излази часопис „Социјална политика и социјални рад", као једини часопис за теорију и праксу у овој области у Републици Србији. Нису додељиване Републичке награде за посебан допринос развоју и унапређењу социјалне заштите и добровољног социјално-хуманитарног рада у Републици Србији, које је Републички фонд за социјалну заштиту установио још 1967 године. Све више се смањивао број студената који су уписивали и завршавали студије за социјалне раднике, итд.
 

Све ово, по оцени једног броја стручних радника запослених у установама социјалне заштите, условило је стагнацију стручног социјалног рада и дефицитарност професије социјалних радника. Констатовано је и неповољно стање укупног статуса стручних радника запослених у области социјалне и породично-правне заштите, неадекватно вредновање њиховог рада и непостојање готово никаквих могућности за њихово напредовање у служби и у струци.
 

Полазећи од предњих оцена и констатација, покренута је иницијатива за одржавање општег Сабора свих стручних радника запослених у установама социјалне заштите Републике Србије.
 

ПРВИ САБОР,
закључци које је усвојио
и основни програмски задаци Удружења утврђени Статутом
 

Први општи Сабор стручних радника социјалне заштите одржан је 3. и 4. новембра 1994. године у Аранђеловцу. На предлог, унапред изабране Комисије мултидисциплинарног састава, Сабор је усвојио следеће
З а к љ у ч к е:
 

1. Подржана је иницијатива за оснивање Удружења стручних радника социјалне заштите Републике Србије, са седиштем у Београду;

 

2. Дата је пуна подршка захтеву да се обезбеде средства и створе могућности за наставак излажења часописа „Социјална политика и социјални рад";

 

3. Прихваћен је предлог за доношење нове Одлуке о установљавању Републичке награде за област социјалне заштите;

 

4. Исказана је потреба да се обезбеди већи број при упису редовних и ванредних студената на Смеру за социјални рад и социјалну политику при Факултету политичких наука у Београду;

 

5. Подржана је иницијатива да се предложи законско уређење напредовања у струци и служби стручних радника у социјалној заштити, увођењем звања „Самостални стручни сарадник", „Саветник" и сл.;

 

6. Потребно је покренути иницијативу за законско уређење увођења стручног социјалног рада у подручјима и областима где то до сада није учињено, и настојати да се већ донети прописи у овом смислу за здравство, образовање и пред-школско васпитање, потпуније реализују у пракси;

 

7. Да се обнове иницијативе за бенефицирање неких радних места и послова у социјалној заштити;

 

8. Предложити да се Програм рада удружења уврсти у ред организација од тзв. значаја за Републику, чији се програми или делови програма и активности финансирају из буџета Републике или из средстава од игара на срећу.
Другог дана рада Сабор је изабрао Скупштину Удружења која је на својој Првој седници одржаној 5. новембра 1994. године: усвојила Пословник о раду и Привремену Статутарну одлуку, и изабрала: председника Скупштине, Заменика председника, Председништво, Надзорни одбор и Секретара Скупштине. На својој Другој седници, одржаној 13. марта 1995. године у Београду, Скупштина је усвојила: Статут, Одлуку о установљењу друштвеног признања за ванредне доприносе развоју и унапређењу социјалне заштите у Републици Србији; и Правилник о додељивању Републичких награда, изабрана је Комисија за доделу Републичке награде и њен председник. На истој седници, Скупштина је донела и Одлуку о висини годишњег чланског улога установа социјалне заштите.
•    Први Председник Председништва Удружења био је Драган Дугалић, директор ЦСР Краљево
•    Први Председник Скупштине Удружења био је Митар Кресић, директор ГЦ Нови Сад
•    Први заменик Председника Скупштине Удружења био је Љубомир Пејаковић, директор ГЦСР Београд
•    Први Секретар Удружења био  је Др Томислав Крговић
•    Први Председник Комисије за доделу Републичке награде био је Радуле Перовић, директор ЦСР Смедерево
•    Прва Председница Секције здравствених радника са седиштем у Крушевцу била је Стојановић Драгана, главна сестра ГЦ Крушевац
•    Први Председник Секције правника са седиштем у Крагујевцу био је Драгојловић Драгиша, директор ЦСР Крагујевац
•    Први Председник Секције социјалних радника са седиштем у Београду био је Чуровић Миленко, директор Дома “Сремчица“ у Београду
•    Први Председник Секције педагога са седиштем у Новом Саду био је Савески Зоран, ЦСР Нови Сад
•    Прва Председница Секције психолога са седиштем у Београду била је Мр Лидија Козарчанин, ГЦСР Београд
•    Први Председник Секције социолога са седиштем у Приштини био је Сагдати Шанија, Дом за старе Приштина

 

 

 

 

 


Издвајамо

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner