gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2018. године
5. децембар 2018. Štampa

 

САСТАНАК АКТИВА СОЦИОЛОГА

 

По већ устаљеној динамици и Актив социолога ће се састати у Београду, у простору Републичког завода за социјалну заштиту и то 17. децембра 2018. у понедељак, у 11 сати.

Тема окупљања су припреме за процес извештавања о раду  за годину која је при истеку  и  примена новог концепта-дигитализација извештавања.

 

 

 

 
4. децембар 2018. Štampa

 

ИНИЦИЈАТИВА АКТИВА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА

 

Секретаријат Актива социјалних радника покреће истраживање положаја социјалних радника и обележја социјалног рада у склопу система социјалне заштите. Концептуализован је нацрт истраживања под радним називом "Професионални идентитет социјалних радника у Србији" којим је предвиђено организовање серије Фокус група. Наведене Фокус групе ће обухватити социјалне раднике из центара за социјални рад, установа за смештај  и пружалаца социјалних услуга.

Поред тога Фокус групе ће укључити и студенте социјалног рада и представнике корисника социјалне заштите.

Прва Фокус група ће се реализовати у Пећинцима, 17. децембра и она ће укључити у рад социјалне раднике центара за социјални рад из општина и градова који припадају Сремском округу.

 

 

 

 
22. новембар 2018. Štampa

 

ОБУКА У СТАРОЈ ПАЗОВИ

 

Удружење ће као носилац ауторских права реализовати, акредитовани програм обуке ’’Поступање ЦСР  У ОРГАНИЗОВАЊУ ПОМОЋИ И ПОДРШКЕ ПОРОДИЦИ У СЛУЧАЈЕВИМА ПОСТОЈАЊА РИЗИКА ОД ИЗМЕШТАЊА ДЕЦЕ".

 

Обука се реализује на позив Центра за социјални  рад  у  Старој Пазови и одржаће се 27.новембра 2018. у просторијама центра.

 

 

 

 
21. новембар 2018. Štampa

 

Часопис "Актуелности" у штампи

 

Двоброј часописа "Актуелности ", 1/2 2018 је управо лекторисан и предат штампарији "Чигоја" на припрему и штампање. Очекује се да часопис буде дистрибуиран чланицама Удружења до краја календарске године.

Поред низа занимљивих текстова, истраживања и анализа о вршњачком насиљу и досадашњим ефектима процеса акредитације програма обуке у овом броју биће објављен КОНКУРС за доделу Републичких награда за 2018. годину и за појединце и за установе.

И овом приликом позивамо сараднике из области социјалне заштите да своје прилоге достављају Редакцији часописа "Актуелности" или на мејл Удружења Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

 

 
19. новембар 2018. Štampa

 

ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА О СУПЕРВИЗИЈИ У ВЛАСОТИНЦУ

 

У сарадњи са Центром за социјални рад Власотинце, Удружење организује Округли сто "ИЗАЗОВИ СУПЕРВИЗИЈЕ У СОЦИЈАЛНОМ РАДУ". Очекује се учешће супервизора и других стручних радника из Лесковца, Лебана, Сурдулице, Владичиног Хана, Бојника и града домаћина-Власотинца.

Округли сто је заказан за 30. новембар 2018.

Учесницима ће бити представљена најновија публикација Удружења стручних радника социјалне заштите Србије "Приручник -Супервизија у ЦСР", настала као издавачки подухват у сарадњи са Комором социјалне заштите и Факултетом за медије и комуникацију.

 

 

 
6. новембар 2018. Štampa

 

О СУПЕРВИЗИЈИ У ЈАГОДИНИ

 

Удружење у сарадњи са Градским Центром за социјални рад Јагодина, 9. новембра 2018. организује Округли сто "Изазови супервизије у социјалном раду".

Скуп ће се одржати у простору ГЦСР Јагодина и намењен је супервизорима и стручним радницима центара за социјални рад и Центра за породични смештај и усвојење Поморавског округа - Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Јагодина.

Биће то прилика да се дискутује о досадашњим искуствима супервизијског процеса, да се укаже на могуће правце даљег развоја супервизије у центрима за социјални рад. На овом скупу биће представљен "Приручник-Супервизија у центрима за социјални рад" чији су издавачи Удружење стручних радника социјалне заштите Србије, Комора социјалне заштите и Факултет за медије и комуникацију.



 

 
25. октобар 2018. Štampa

 

УО донео одлуке о висини Републичких награда за 2018.

 

На својој последњој седници одржаној у Књажевцу, Управни одбор је за предстојећи Конкурс за доделу Републичких награда за 2018. (биће расписан до краја текуће године и објављен у часопису "Актуелности" и на сајту Удружења) донео одлуку да висина новчаних износа, за награђене појединце буде:

  • 70.000 динара Прва Републичка награда
  • 50.000 динара Друга Републичка награда
  • 40.000 динара Трећа Републичка награда

 

Разматран је досадашњи ток реализације Стратегије развоја Удружења  и договорено да организација настави са чешћим одржавањем регионалних стручних скупова, као и са даљим јачањем рада и деловања Актива стручних радника, а у функцији јачања капацитета професионалаца и повећања квалитета пружених услуга корисницима.

У састав Скупштине Удружења кооптирани су Петронијевић Гордана, дипл.соц.радник  из Крагујевца (Центар за развој  услуга социјалне заштите "Кнегиња Љубица") и Марковић Нелица дипл.соц.радник (Дом у Сремчици).

 

 

 
19. октобар 2018. Štampa

 

ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА СУПЕРВИЗИЈУ

 

У склопу традиционалног, Mеђународног  Сајма књига у Београду, 25. октобра са почетком у 15 часова одржаће се промоција публикације "Супервизија у центрима за социјални рад". Промоцију организују Удружење стручних радника социјалне заштите, Комора социјалне заштите и Факултет за медије и комуникацију као суиздавачи наведене публикације, ауторки Бранковић Иве, Шарац Наде и Живанић Светлане.

Промоција Приручника за супервизију у центрима за социјални рад биће одржана у Кули 3, Хала 3А Београдског Сајма, дакле у четвртак, 25.10.2018.

Планирано је да се до краја године одржи низ промоција Приручника за супервизију у општинама и градовима широм Србије.

 

 

 
15. октобар 2018. Štampa

 

СЕДНИЦА УО У КЊАЖЕВЦУ

 

У Заводу за васпитање деце и омладине одржаће се 12. седница Управног одбора Удружења. Поред исцрпног дневног реда, посебан акценат ће бити на евалуацији досадашње примене Стратегије развоја Удружења до 2020. године.

Седници ће поред чланова УО и Председника Скупштине присуствовати и представници Геронтолошког центра и Центра за социјални рад Књажевац.
 

Седница УО ће се одржати 19. октобра 2018.



 

 
18. септембар 2018. Štampa

 

Обука у Кули

 

’’ПОСТУПАЊЕ ЦЕНТАРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У ОРГАНИЗОВАЊУ ПОМОЋИ И ПОДРШКЕ ПОРОДИЦИ У СЛУЧАЈЕВИМА ПОСТОЈАЊА РИЗИКА ОД ИЗМЕШТАЊА ДЕЦЕ’’, акредитовани програм обуке биће реализован 25. септембра 2018. у Kули, а наручилац обуке је центар за социјални рад.

Удружење је носилац ауторских права наведеног програма обуке, а тренинг ће реализовати  Маричић Биљана и Нада Шарац.

 



 
3. јул 2018. Štampa

 

Ускоро Приручник за супервизоре и нови број "Актуелности"

 

У сарадњи са Комором социјалне заштите покренута је иницијатива штампања Приручника за супервизоре, ауторки Бранковић Иве, Шарац Наде и Живанић Светлане. Током лета требало би очекивати да Приручник  за супервизоре (у Центрима за социјални рад) буде одштампан и одмах након тога представљен стручној јавности. Издавачи ове публикације су Удружење стручних радника социјалне заштите Србије и Комора социјалне заштите.

У току је припрема часописа "Актуелности", првог броја у текућој години.

Позивају се стручни радници и стручни сарадници из области да своје радове, анализе, аналитичке извештаје  и сл. доставе на мејл Удружења: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli



 

 
13. јун 2018. Štampa

 

АКРЕДИТОВАН ПРОГРАМ ОБУКЕ

 

Одбор за акредитацију је на јучерашњој седници донео Одлуку да се акредитује програм обуке  ’’ПЛАНИРАЊЕ СТАЛНОСТИ У ЦЕНТРИМА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД’’.  Носилац ауторских права је Удружење стручних радника социјалне заштите Србије, а  ауторка је проф др Жегарац Невенка.

Наведени програм обуке је део продуката насталих реализацијом пројекта које је Удружење рееализовало   уз подршку Уницефа, ипа 2013 , "Јачање улоге центра за социјални рад у пружању подршке породицама у ризику од измештања деце".

Након добијања решења од стране Министра ресорног министарства Удружење ће обезбедити да преко 500 учесника који су у периоду пилотирања прошли ову једнодневну обуку добију потврде посредством Републичког завода за социјалну заштиту и тиме обезбеде припадајући број бодова у поступку релиценцирања.

Подсећања ради, наведени програм обуке је имао укупно 28 реализација широм Србије, у периоду 2016-2017. године.

 

 

 
31. мај 2018. Štampa

  

 ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СА САВЕТОВАЊА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321  Презентације...

 

 

 
25. мај 2018. Štampa

 

 

САВЕТОВАЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

У присуству око 400 учесника, 22. и 23. маја 2018. у Врњачкој Бањи је одржано саветовање "Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите". Организатори овог скупа су били Удружење стручних радника социјалне заштите Србије, Асоцијација центара за социјални рад и Комора социјалне заштите.

Скуп је отворио државни секретар Ненад Нерић и истакао значај оваквих сусрета .

Првог дана фокус је био на старатељској заштити, непосредном вршењу старатељства и улози Центра за социјални рад у тим процесима (из угла социјалне заштите  и правосуђа), а представљени су и правци могућих измена Породичног закона. У наставку рада се говорило о односу медија према социјалном раду, из визуре представника система социјалне заштите  и медија.

На крају првог радног дана одржане су Скупштине Удружења стручних радника социјалне заштите и Асоцијације центара за социјални рад.

Други дан ове националне конференције био је усмерен на свечаност доделе Републичких награда за 2017, као и на  измене и допуне Закона о социјалној заштити.

 

 

 
24. мај 2018. Štampa

 

УРУЧЕНЕ РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

 

  

 

У Врњачкој Бањи је, 23. маја 2018.  у склопу веома посећене националне конференације "Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите" организовано свечано уручење Републичких награда за 2017. годину.

 

Постхумно, ПОСЕБНУ "ПОВЕЉУ" за укупан допринос развоју социјалне заштите, Удружење је доделило ЛЕЛИ ВЕЉКОВИЋ, сарадници Републичког завода за социјалну заштиту. Ову награду је у Конгресном центру хотела "Цептер" преузео њен син Милан. Уз посебну "ПОВЕЉУ" исплатиће се и новчани износ од 70.000,00 динара.

 

У групацији појединаца Републичке награде за 2017. су добили:

  • ПРВА НАГРАДА "ПОВЕЉА" и финансијски износ од 70.000,00 динара, БЛАГОЈЕВИЋ ВИОЛЕТА, директорка Центра за породични смештај и усвојење Ниш,
  • ДРУГА НАГРАДА "ПОВЕЉА" и финансијски износ од 50.000,00 динара, ПЕТРОНИЈЕВИЋ ГОРДАНА, дипл. социјални радник Центра за развој услуга социјалне заштите  "Кнегиња Милица", Крагујевац.


У групацији установа и организација Републичке награде  за 2017. годину су добили:

  • "ПОВЕЉА" ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД НОВИ ПАЗАР И
  • "ПОВЕЉА" ЗАВОД ЗА ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ КЊАЖЕВАЦ

 

 

 

 
7. мај 2018. Štampa

 

                 СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА И СТРУЧНИ СКУП У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

                 22 - 23. МАЈ 2018.

 

 

pdf-321    Детаљније...

 

 

 
30. април 2018. Štampa

 Актив социјалних радника

 

 

 

У Геронтолошком центру у Панчеву, на иницијативу колегиница социјалних радница из ГЦ Панчево, одржан је конститутивни састанак Секретаријата Актива социјалних радника. Том приликом усвојен је Пословник о раду Актива, дискутовани неки приоритети деловања и изабрани Председник и два Заменика председника Актива.

 

Састанку је присуствовало 12 чланова од укупно 15 делегираних из свих области социјалне заштите, из центара за социјални рад, из геронтолошких центара, домова за децу и установа за смештај ОСИ.

 

Гајић Живорад је изабран за Председника, а Трбовић Весна и Куриџа Љубица су Заменици Председника.

 

 

 
20. април 2018. Štampa

 ОКРУГЛИ СТО
за стручне раднике на специјализованим пословима

 

У организацији Покрајинског завода за социјалну заштиту у сарадњи са Комором социјалне заштите Србије, у Новом Саду је дана 18.04.2018. године, одржан округли сто за  стручне раднике психотерапеуте и породичне саветнике који поседују лиценцу за обављање специјализованих стручних послова на територији АП Војводине.

Скуп представља наставак активности које су покренуте на претходном скупу, одржаном у Београду. Циљ овог скупа је пружaње подршке стручним радницима на специјализованим пословима, покренуто на основу потреба и иницијатива стручних радника у систему социјалне заштите.

На скупу је било речи о модалитетима и динамици организовања стручне подршке као и начину достизања потребног броја бодова за обнављање поменуте лиценце, према претходно извршеном испитивању стања и евалуације.

Једна од понуђених могућности је повезивање и окупљање ових стручних радника у оквиру Актива нашег Удружења.

 

 

 
13. април 2018. Štampa

 

 

КОНСТИТУИСАЊЕ  АКТИВА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА

 

У Панчеву ће се 24. априла одржати конситутивни састанак Секретаријата Актива социјалних радника.

Домаћин овог састанка који означава реактивирање рада Актива социјалних радника је Геронтолошки центар у Панчеву.

 

 
10. април 2018. Štampa

 

 

НАЈАВА ОДРЖАВАЊА СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА

 

Редовна, годишња Скупштина Удружења стручних радника социјалне заштите Србије одржаће се у Врњачкој Бањи у склопу одржавања стручног скупа и то 22. и 23. маја 2018. Стручни скуп у организацији нашег Удружења, Асоцијације Центара за социјални рад и Републичког завода за социјалну заштиту биће посвећен актуелним темама у области - старатељска заштита, медији и социјални рад и измене и допуне Закона о социјалној заштити.

Прецизан датум одржавања Скупштине утврдиће се наредних дана и чланови Скупштине ће благовремено добити информацију и позив за седницу.

 

 

 
27. март 2018. Štampa

 

 

Заседали Управни и Надзорни одбор

 

Претходних дана у Београду су одржане седнице, најпре Надзорног одбора, а затим и Управног одбора. Разматрани су Извештај о раду за 2017. Финансијски извештај за 2017. и Програм рада за 2018.

Констатовано је да је Удружење имало веома садржајне активности током претходне године и стабилно укупно пословање.

Обе седнице су представљале и својеврсну најаву скоријег одржавања Скупштине. У овом тренутку може се најавити да је у припреми одржавање стручног скупа у сарадњи са Асоцијацијом центара за социјални рад и Републичким заводом за социјалну заштиту, а као могући термин стручног скупа помиње се крај априла 2018.

Планирано је да се у склопу стручног скупа одржи и редовна, годишња Скупштина Удружења.

 

 

 
12. март 2018. Štampa

 

 

Ускоро седнице Надзорног и Управног одбора

 

У Београду ће се наредне седмице одржати редовни састанци Надзорног и Управног одбора, као увод у припреме за одржавање редовне годишње Скупштине Удружења. У плану је да се Скупштина Удружења организује током априла месеца, када би се одржао и традиционални стручни скуп у партнерству са Асоцијацијом Центара и уз учешће Републичког завода за социјалну заштиту.

 

 

 
8. март 2018. Štampa

 

 

ОДРЖАНИ САСТАНЦИ ПОДРШКЕ ИЗРАДИ ПРАВИЛНИКА О СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА

 

У организацији Удружења, а на иницијативу Актива правника у Београду су одржани радни састанци са представницима ресорног министарства у вези израде Правилника о систематизацији послова.

Први састанак је окупио представнике десетак Центара за социјални рад и реализован је у Центру за одојчад,децу и омладину 1. марта 2018. а други састанак је окупио представнике установа за смештај и реализован је 5. марта 2018. у истом амбијенту, Звечанска 7.

 

pdf-321  Преузмите закључке

 

 

 
2. фебруар 2018. Štampa

 

 

У "Актуелностима" објављен Конкурс за доделу Републичких награда за 2017.

 

У управо одштампаном  двоброју стручног часописа"Актуелности" бр. 1-2 2017 који је ових дана дистрибуиран чланицама Удружења расписан је КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2017. годину. Наведени часопис је презентован стручној јавности  и на управо одржаној конференцји у Нишу, 24. јануара 2018. у хотелу Тами поводом окончања пројекта "Људи који чекају".

Прилика је то да се упуте предлози за награде у обе категорије,групација организација у којој се додељују две "Повеље" и групација појединаца где се додељују три награде : Прва у износу од 70.000 динара, Друга у износу од 50.000 динара и Трећа у износу од 40.000 динара.

Конкурс остаје отворен 30 дана почев од 1. фебруара, а последњи дан трајања Конкурса за доделу Реп. награда за 2017.  је 3. март 2018. до када се могу упућивати предлози.

 

pdf-321  Преузмите текст Конкурса на 102. страни часописа "Актуелности" 1-2 2017

 

 

 

 
25. јануар 2018. Štampa

 

 

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА У НИШУ

 

Пројекат "Људи који чекају" имао је своју завршну активност, представљање резултата истраживања о положају и потребама осетљивих друштвених група у неразвијеним општинама Србије. У фокусу истраживања биле су 44 општине из групације најнеразвијенијих по критеријумима Министарства финансија, а истраживању се одазвало укупно 35 представника ових општина.

Конференција је одржана у Нишу и присуствовало јој је негде око 90 учесника, представника општина, центара за социјални рад, установа за смештај, цивилног сектора и других позваних учесника, Заводи за социјалну заштиту, Комора социјалне заштите.

Представљена је и публикација настала као продукт овог пројекта а о резултатима истраживања говорили су Маричић Биљана, Благојевић Виолета, Бранковић  Ива и Гајић Живорад .

На овој конференцији свечано су уручене "Повеље" добитницима Републичких награда за 2016. и то: Центру за социјални рад Кула у конкуренцији организација, Милачић Зорану добитнику Прве награде, Радисављевић Светлани добитници Друге награде и Факић Музафери добитници Треће награде  у конкуренцији појединаца.

 

 

 
17. јануар 2018. Štampa

 

                                                     АГЕНДА КОНФЕРЕНЦИЈЕ У НИШУ

 

 

pdf-321    Детаљније...